Халотерапията (от гръцката дума "halos" - "сол") е холистичен метод на лечение, провеждащо се в солна пещера или стая от сол, които се характеризират с уникален микроклимат.

Солната терапия е ефективна при лечение на различни заболявания на горните и долните дихателни пътища (астма, бронхит, емфизем, кистозна фиброза), кожни болести (екзема, псориазис и други), както и за възстановяване от умора и изтощение.
Солта, като средство за лечение е използвана от няколко древни култури, но за първи път е документирана през 1843 година, от полския терапевт Феликс Бочковски. Той забелязал, че хората, работещи в солните мини в Полша,се радвали на отлично здраве и добро настроение, въпреки тежките данъчни условия и недоимъчното хранене. Освен това, те почти никога не страдали от простуда и всякакви белодробни заболявания, които са често срещани при останалото население.
Това истински заинтересувало Бочковски и след кратко проучване той установил, че: това се дължи на наситения със сол въздух, който миньорите вдишват ежедневно.
Така постепенно солните мини в Полша и Източна Европа стават популярни санаториуми, привличайки посетители от целия свят.
Но опасенията за безопасността в мините, трудната достъпност, както и непосилните разходи, необходими за посещението им, предизвикват развитието на халотерапия - терапия със сол, в изкуствено създадени стаи и пещери.
През последното десетилетие, халотерапията се радва на доверието на все повече хора в целия свят и се разпространява бързо в Западна Европа, Канада, Израел, Северна Америка и много други страни.

Ефективност на лечението с халотерапия
Хиляди пациенти са били успешно лекувани с халотерапия в Канада, Русия, Унгария, Румъния, Полша, Австрия и Германия от началото на 1900г.
Проведени са много клинични изследвания и резултатите показват, че след серия от процедури, завършени в рамките на определен период от време (два пъти седмично), дишането на пациентите става по-лесно, симптомите като кихане, кашляне, хрипове и задух са подобрени, а употребата на медикаменти значително е намаляла.
Халотерапията е най-добрият начин за поддържане на здрава дихателна система, както и за намаляване на риска от простуда и грип.

На какво се дължи лечебния ефект на солта?
Ефективността на лечението със сол се дължи главно на две причини:
солта има антибактериално, антимикотично и противовъзпалително действие (установено е, че средата в солните стаи е 3 пъти по-стерилна дори и от най-чистата хирургическа зала);
солта има естествената способност да излъчва отрицателни йони, с което се наутрализира положителния заряд в телата ни.
Положителните йони се излъчват от всички електроуреди, с които сме заобиколени ежедневно, създаващи т.нар. електросмог. Те се натрупват в организма, при което нарушават естествения баланс на йоните. Последствията са влошено здраве, силна умора, безсъние, стрес, раздразнителност.

Какво се случва при вдишване на солен въздух?
Молекулите на солта се състоят от един положителен натриев йон и един отрицателен хлориден йон. При вдишване на соления въздух, молекулата на солта влиза във влажните дихателни пътища на белите дробове, при което се разпада, освобождавайки отрицателния йон.
Проучванията показват, че отделянето на отрицателни йони по време на солната терапия: намалява стреса,главоболието, умората и депресията, усилва енергийната и психическата острота, засилва имунната система и съпротивителните сили на организма, стабилизира съня, подобрява настроението, възстановява здравето.

Как се провежда халотерапия?
Една процедура по халотерапия протича по следния начин:
пациентите се настаняват в солната стая или пещера в продължение на 45 минути и дишат наситения със сол въздух, който се транспортира до най-малките бронхи (дихателните пътища на белите дробове), както и в други части на дихателната система, като например синусите и носната кухина.

Микроклиматът се въздейства благоприятно на тялото по няколко начина - засилва имунната система и метаболитните процеси, протичащи в резултат на отрицателните йони: 
- магнезий - поддържащ елемент на сърдечно - съдовата система, която участва пряко в обменните процеси
- калий и натрий - също подкрепят сърдечно - съдовата система и увеличаване на притока на кръв към тялото
- йод - регулира дейността на щитовидната жлеза, отговорна за метаболитните процеси в организма
- калций - подпомага нормалната функция на кръвообръщението и поддържане на имунитета
- манган - смекчава въздействието на токсични вещества върху организма
- селен - помага за изчистване на вредните вещества от организма, като помага да се предотврати появата на злокачествени заболявания
- литий - предотвратява развитието на сърдечно - съдови заболявания
- желязо - основен компонент на хемоглобина, който е един от най - важните елементи на кръвната структура
- мед - помага на желязото да се абсорбира от организма и облекчава разстройства, свързани с метаболитните процеси

Здравословни ефекти на халотерапията
Халотерапията има прочистващ ефект върху бронхите и белите дробове и значително подобрява здравето на дихателните пътища, кожата и имунната система.
Частиците сол действат като анти-бактериални агенти, разтварящи бактериите и замърсителите (прахови частици и дим), попаднали в дихателните пътища от въздуха. Вече обезвредени, те се изкашлят от пациента или се освобождават по време на метаболитните процеси, чрез кръвния поток.
Лечението значително намалява възпалението в белите дробове, намалява натрупването на слуз, подобрява белодробната функция и отваря дихателните пътища.
Халотерапия - терапия със сол проявява своето влияние върху органите и системите, като:
дихателна система: проявява анти-бактериални и анти-възпалителни ефекти,изтънява и изчиства лигавицата, подобрява активността на мукоцилиарния клирънс, подобрява капацитета на белите дробове и функцията им, поддържа дихателното здраве; кожа: осигурява намаляване на сърбежа, способства за зарастване на малки разкъсвания и драскотини, намалява и изчиства отока при пост-хирургически белези, редуцира и възстановява възпалената кожа; имунна система: подобрява бързината на имунния отговор; психо-емоционално състояние: намалява стреса, въздейства положително върху сърдечно-съдовата система, осигурява релакс и подмладяване.
Освен това, терапията със сол отпуска мускулите и подпомага заздравяването на белите дробове при хора, които са спрели тютюнопушенето.

Халотерапия при деца
Солната терапия е изключително подходяща и препоръчителна за деца.
Тя е напълно безопасна, изцяло освободена от медикаменти, неинвазивна, без странични ефекти и потенциални рискове за здравето.

Клиничните изследвания са показали, че децата реагират много по-бързо, ефективно и интензивно към халотерапията.
Халотерапията е лесно приложима при децата - изградени са специални солни стаи, снабдени с различни играчки и съоръжения, сред които те се чувстват удобно и дори не усещат, че са подложени на някаква форма на лечение.

Лечението е подобрило качеството на живот на децата със сериозни дихателни и кожни заболявания.

ЗАПАЗИ ЧАС БЪРЗО И ЛЕСНО СЕГА!