Астма

Бронхиалната астма се явява едно от най-разпространените заболявания в детска възраст. Епидемиологимните изследвания през последните години свидетелстват за това, че от 5% до 10 % от децата страдат от това заболяване, като с всяка година процентът се увеличава.

Понастоящем бронхиалната астма при децата се разглежда като хронично заболяване, в основата на което стои алергично възпаление на дихателните пътища и хиперактивност на бронхите. Тя се характеризира с периодични пристъпи на затруднено дишане или задух вследствие на бронхоспазъм, хиперсекреция на слуз и отток на лигавицата на бронхите. Въз основа на типичните пристъпи на задух лекарите обикновено поставят диагноза „бронхиална астма”, като това се случва дори когато при детето се наблюдава суха, пристъпообразна кашлица, която се усилва през нощта или след събуждане от сън. 

Понастоящем е добре известно, че началото на развитието на бронхиална астма при децата е свързано с въздействието на различни алергени
Сериозна причина за развитие на бронхиална астма могат да бъдат спорите от плесен и мухъл, съдържащи с във въздуха, в климатика, и във влажни, тъмни помещения (мазета, гаражи, бани). Тези спори започват интензивно да се размножават във въздуха в началото на май, достигайки пика си през юи и август и могат да предизвикват пристъпи да началото на първите студове.
Цветният прашец на цъфтящите растения може да стане причина за пристъпи на задух при 30-40% от децата, болни от астма. Пикът на заболеваемостта по правило е през април-май и е свързан с прашеца от дърветата-бреза, топола, клен, ясен, върба, и т.н. Ако пристъпите се проявяват през юни-август, то тяхна причина може да бъде прашеца от някои треви. При някои растения прашеца е толкова лек, че се носи свободно по въздуха на големи разстояния и безпрепятствено попада в дихателните пътища.
При много деца пристъпите на задух могат де се провокират от лекарствени препарати, като антибиотици, особено на пеницилинова основа, сулфаниламиди, витамини, аспирин.
Трябва да се отбележи, че в последните години ръста на заболеваемостта от бронхиална астма се свързва до голяма степен и със замърсяването на околната среда и преди всичко на въздуха с химични съединения - с частици сяра и азотни окиси.

Как помагат солните терапии?

Благодарение на антибактериалното и противовъзпалително свойство на солта, тя безпроблемно елиминира всички микроби и бактерии, които навлизат в дихателните пътища. Вдишването на солни изпарения, състоящи се от микрочастици чисти солни кристали, елиминира както бактериите и полените, така и прочиства респираторния тракт и намалява астматичните обостряния. Частиците сол също така намаляват възпалителните процеси на дихателните пътища и правят дишането по-лесно. Тъй като спомага разширяването на дихателните пътища ,овлажнява и изчиства секретите ,като по този начин намалява бронхоспазъма, терапията със сол осигурява естествено лечение на астмата ,като намаля отока на лигавицата .Пациентите с астма ще започнат да дишат по-добре само след няколко сесии, както ще намалее кашлицата и зависимостта от инхалатори.А пълния курс на лечение (15-20 посещения) осигурява облекчение от 6 до 12 месеца .

Колко често трябва да ни посетите?

Повечето деца трябва да направят 2 курса на лечение като единият курс се състои от 15-30 сесии, за да се види дългосрочния резултат.Посещенията трябва да са чести- 3-4 на седмица. Ефикасността на лечението се оценява на 75-98%.

ЗАПАЗИ ЧАС БЪРЗО И ЛЕСНО СЕГА!